woensdag 16 december 2009

Resultaten usability tests

Gebruiker 1
heeft brede IT-kennis en heeft al met Ableton gewerkt
testscenario's:
1) De gebruiker grijpt meteen naar de Settings-knop en past daar de slider van muzikant 4 aan. Test wordt helemaal tot een goed einde gebracht.
2) De gebruiker legt onmiddellijk de link tussen de startknop en de sequencer die rond het middenpanel gebouwd is. De plaatsing van deze knoppen op de huidige positie lijkt dus eerder logisch voor deze persoon.
3) Hij probeert de hihats te verwijderen door ze aan te raken. Dit was niet de voorziene actie om instrumenten te verwijderen (bij aanraken zou het effectenvenster verschijnen). Zijn argument was vooral de snelheid van handelen: het is belangrijk, zeker bij een live performance, om snel instrumenten te kunnen verwijderen en toevoegen.
Daarop heb ik dan nog de vraag gesteld of het gemakkelijk zou werken wanneer een instrument telkens naar een vuilbakicoon gesleept moet worden om het te verwijderen. Het antwoord was negatief: het duurt te lang en er zou telkens naar 1 bepaald punten gesleept moeten worden, wat niet altijd vlot gaat wanneer er meerdere mensen op dezelfde plaats moeten samenwerken.
4) Dit probleem werd door de gebruiker als volgt aangepakt. Hij koos eerst voor het instrumentenvenster en raakte dan het instrument aan dat hij wou plaatsen op de sequencer. Daarna koos hij de posities op de sequencer door die aan te raken. Na het plaatsen tikt hij opnieuw het instrument aan om aan te geven dat het plaatsen voorbij is. Dit is een totaal andere manier van werken dan de beoogde wijze, maar is wel efficiënter. Het probleem bij deze aanpak zijn de andere muzikanten. Als 2 muzikanten tegelijkertijd een instrument kiezen om op de sequencer te plaatsen, dan is het bijna onmogelijk om te weten welk instrument er geplaatst moet worden in de sequencer wanneer 1 muzikant een positie kiest.
5) Bij dit scenario is de werkwijze volledig duidelijk. Het effectenvenster wordt onmiddellijk gevonden door een instrument aan te raken. De bediening van de elementen is ook intuïtief.

vragen achteraf:
Een eerste opmerking van deze testgebruiker gaat over de taken van elke muzikant. Volgens hem is het misschien beter om vooraf onderling rollen af te spreken (bv. muzikant die zich bezig houdt met de drums, andere dan weer met melodie, ...)
Een tweede opmerking gaat over de scheiding drums-melodie. Het zou beter zijn volgens hem om deze twee gescheiden te houden en elke gebruiker eventueel een synth te geven gekoppeld aan een sequencer om de melodielijn te bepalen. Volgens mij is het uit elkaar halen van drums-melodie slechts gedeeltelijk mogelijk, omdat het eigenlijk niet de bedoeling is de sequencer meerdere keren te kopiëren. Dit zou teveel overhead geven en de beschikbare ruimte om andere dingen te doen beperken. Een mogelijk compromis is het tonen van een uitgebreide synth wanneer de effecten opgevraagd worden van bv. een synth bass op de sequencer.

Gebruiker 2
brede IT-kennis en enige ervaring met Fruity Loops
testscenario's:
1) De Settings-knop wordt na enige aarzeling gevonden en de testgebruiker past daarna zonder moeite het volume aan via de slider. Test geslaagd.
2) Dit scenario wordt heel snel uitgevoerd. De gebruiker verwachtte zelfs dat het middenstuk gedraaid kon worden in zijn richting, wat ook volledig de bedoeling is.
3) De gebruiker verwacht een instrument te kunnen wegslepen van de sequencer en dat deze dan buiten de cirkel ergens blijven 'zweven' zodat ze later nog opnieuw gebruikt kunnen worden als ze opnieuw nodig zijn. Dit is niet zoals de applicatie zich op dit moment gedraagt. Test gefaald in principe, maar deze manier van werken lijkt nog wel een te overwegen alternatief. Hoewel in dit geval er wel een andere manier moet voorzien worden om instrumenten effectief van de tabletop te verwijderen.
4) De gebruiker kiest voor het instrumentenmenu en probeert elke kick apart naar de sequencer te slepen. Dit is een mogelijke manier om het aan te pakken, maar dan wordt er voor elke kick een aparte effectenmodule gemaakt en dat maakt het toepassen van effecten omslachtiger. In een volledig functionele en werkelijke opstelling zou dit apart toevoegen van elke kick ook niet efficiënt genoeg werken.
5) Het oproepen van het effectenvenster wordt gedaan door tweemaal snel het gewenste instrument aan te raken ('dubbelklikken'). Het gebruik van de verschillende elementen van de effectenmodule verloopt volledig volgens het geplande scenario.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten