zaterdag 3 oktober 2009

Designing the user interface (Shneiderman)

enkele richtlijnen bij het ontwerp van user interfaces:
* opstellen van gebruikersprofielen (p. 67): "wie zijn de gebruikers?" De gebruikers kunnen ingedeeld worden in verschillende categorieën (novice/intermittent/frequent users) op basis van ervaring, maar verschillen ook op gebied van leeftijd, fysieke mogelijkheden, culturele achtergrond, opleiding, ...
Vroeg in het ontwerpproces is het dus belangrijk de gebruikers zo goed mogelijk te kennen.
* omschrijving van de uit te voeren taken ('task profile', p. 70): "wat wil de gebruiker doen?" Bepalen van een verzameling van atomische acties die samen een taak kunnen vormen --> niet eenvoudig! --> atomische acties mogen niet te groot zijn (om perfect te kunnen doen wat de gebruiker van het systeem vraagt) en ook niet te klein (om hoog aantal acties voor 1 taak te vermijden)
* 8 gouden regels voor interface-ontwerp (p. 74): 1. consistentie 2. gebruik van shortcuts voor frequente gebruikers 3. informatieve feedback aanbieden 4. ontwerp van dialogen 5. eenvoudig afhandelen van errors 6. toestaan om acties eenvoudig ongedaan te maken 7. gebruiker moet controle hebben over de acties, niet omgekeerd: verrassende systeemacties en het niet in staat zijn bepaalde informatie op te vragen bv. leiden tot ongenoegen 8. vermijd belasting van het kortetermijngeheugen
* opstellen van een richtlijnendocument ('guidelines document', p. 100): document dat heel praktisch richtlijnen beschrijft voor woorden en iconen (terminologie, lettertype, kleurengebruik,...), layout, I/O apparaten, opeenvolging van acties (syntax, voorgeprogrammeerde functies, afhandelen van errors,...) en training (ivm tutorials en handleidingen).

belangrijke aandachtspunten bij de evaluatie van user interfaces:
* 5 meetbare criteria (p. 15): 1. leertijd 2. tijd nodig om taak uit te voeren 3. aantal en soort errors 4. tijd dat de gebruikers onthouden hoe ze een taak moeten uitvoeren 5. subjectieve voldoening: vindt de gebruiker het tof om met deze interface te werken?
* aantal manieren van evaluatie mogelijk: evaluatie door experten (verschillende methodes mogelijk), usability testing, surveys, evaluatie door actief gebruik (bv logging van performantie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten